Canelons

El Racó del Berguedà: Canelons

Canelons

Ingredients per a 4 persones:
  • 12 làmines de pasta de canelons
  • 100 g de fetge de vedella
  • 200 g de carn magra de porc
  • 2 cervells de xai bullits
  • 1 ceba mitjana
  • 1 tòfona
  • 150 g de formatge parmesà ratllat
  • Oli d'oliva
  • Farina
  • Sal i pebre
Ingredients per a la beixamel:
  • 100 g de mantega
  • 500 ml de llet
  • 100 g de farina
  • 1 g de nou moscada ratllada
  • Sal i pebre blanc
Preparació:

Bulliu la pasta dels canelons en una cassola amb aigua, sal i un raig d'oli, de deu a quinze minuts. Seguidament, passeu les làmines de pasta en un recipient amb aigua i gel, escorreu-les i reserveu-les. Trossegeu la carn de porc, saleu-la i sofregiu-la en una paella amb un raig d'oli. Afegiu-hi els cervells i el fetge, tallat a trossos i enfarinat. Sofregiu-ho bé i reserveu-ho. En una altra paella, enrossiu la ceba picada i, a continuació, afegiu-hi mitja tòfona ratllada.

Doneu-hi un parell de voltes i, seguidament, tritureu aquesta preparació juntament amb la barreja de carn anterior. Salpebreu-la al gust. Munteu els canelons farcint les làmines d'aquesta pasta i col·loqueu-los en una plata de forn. Per preparar la beixamel, poseu la mantega en una paella i, quan s'hagi desfet, la farina. Remeneu-ho, sempre amb el foc baix, fins que la farina agafi color. Poseu la llet en un cassó i bulliu-la amb la nou moscada i un pessic de pebre blanc. A continuació, aneu-la afegint a poc a poc a la cassola, sense deixar de remenar, fins que aconseguiu una salsa homogènia.

Finalment, cobriu els canelons amb la beixamel i empolvoreu-los amb una mica de tòfona ratllada i el formatge. Coeu-los al forn de quinze a vint minuts i, per acabar, gratineu-los cinc minuts.

Aquestes son receptes típiques de la comarca del Berguedà.
Esperem que os atreviu a provar-ne alguna.
Bon profit!